Жена в Иран, майка на две деца, е останала парализирана, след като служител от нравствената полиция стреля по нея заради предполагаемо нарушение на строгите правила за носенето на хиджаб в страната. За случая съобщи Би Би Си.

31-годишната Арзу Бадри е парализирана от кръста надолу, а според лекарите ще са нужни месеци, за да се определи дали състоянието ѝ ще се подобри, или не. В нощта на стрелбата тя се прибирала със сестра си в северния град Нур, когато полицията се опитва да я спре, за да конфискува колата ѝ.

Инцидентът се случва, след като иранската полиция обяви, че предприема строги мерки срещу жените, които не спазват задължителното облекло в страната.

Нравствената полиция вече използва видеонаблюдение за идентифициране на шофьорки, които не покриват главите си. Също така превозните средства, в които са открити пътнички с непокрити коси, могат да бъдат конфискувани.

Не е ясно дали Арзу Бадри е носела хиджаб, когато е била спряна от полицията. Според източник на Би Би Си полицаят първо е стрелял по гумата на колата, преди да я уцели. Куршумът е заседнал в белия ѝ дроб, като преди това сериозно е увредил гръбначния мозък.

Според твърденията на властите в Иран прозорците на колата на Арзу били затъмнени.

Полковник Ахмед Амини, директор на полицията в Нур, заяви, че използването на огнестрелно оръжие в такива ситуации е разрешено от иранското законодателство.

Минути след инцидента Арзу Бадри е била настанена в болница в Нур, а след това е преместена в друга болница за операция на белия дроб. Седмица по-късно тя е откарана в иранската столица Техеран и едва 10 дни след стрелбата куршумът бил изваден от тялото ѝ.

 

В момента 31-годишната майка на две деца се намира в интензивното отделение на полицейската болница в Техеран, където е под строга охрана.

Източник на Би Би Си твърди, че на семейството ѝ се разрешават само кратки посещения, по време на които се конфискуват мобилните им телефони. Властите са забранили на посетителите да правят снимки или видеоклипове.

От Иранската революция през 1979 г. насам жените в Иран са задължени да носят хиджаб. Наказанията за нарушаване на закона включват глоби и лишаване от свобода.

Неотдавна кадри от видеонаблюдение, показващи брутално нападение над 14-годишно момиче от служители на полицията в Техеран, предизвикаха широко възмущение.

Майката на нападнатото момиче заяви пред иранските медии, че е намерила дъщеря си в полицейския участък в морската столица с „посинено лице, подути устни, натъртен врат и разкъсани дрехи“.