САЩ анулира визите на повече от 1000 китайски студенти и учени, смятани за заплаха за националната сигурност. Действията са в резултат на подозрения на президента Доналд Тръмп, че някои от тях имат връзка с американската армия.

В изказване през май Тръмп обвини Китай в обширни акции за събиране на секретни технологии и интелектуална собственост от американските военни. Според него Пекин използва студенти и учени като „нетрадиционни агенти“.

Говорител на Държавния департамент определи групата студенти, чиито визи бяха отнети, като „високорискови“. Тя, обаче, ги разграничи от мнозинството студенти от Китай, като първокурсниците през учебната 2018-2019 са над 370 000.

„Ние продължаваме да приветстваме легитимни студенти и учени от Китай, които не подпомагат целите на Китайската комунистическа партия за военно надмощие“, допълва говорителят.

В отговор, китайското външно министерство разкритикува решението на САЩ и си запази правото да отговори на американските действия.

„Това е открито политическо преследване и расова дискриминация. Това сериозно нарушава човешките права на тези китайски студенти“, коментира говорител на министерството.