Представител на американското правителство заяви, че му е било наредено от високопоставени политически лица да се въздържа от съобщаване на разузнавателни данни за намесата на Русия в изборния процес в САЩ, защото тази информация би навредила на президента Доналд Тръмп.

Твърденията се съдържат в жалбата на Брайън Мърфи, който доскоро е работил в разузнавателния отдел в Министерството на вътрешната сигурност. Те бяха огласени от комисията по разузнаването в доминираната от демократите Камара на представителите, предаде БТА.

Жалбата на Мърфи е написана в рамките на процедура за „подаване на сигнал“ или т.нар whistle-blower. Тя позволява длъжностно лице, което борави с поверителна информация, да докладва за явно незаконни действия, отбелязва „Франс прес“.

Снимка: EPA

В жалбата се твърди още, че на Мърфи било казано да набляга в становищата си на терористите, идващи през южната границата САЩ, за да бъдат в съответствие с реториката на Белия дом.
Освен това той бил инструктиран докладите му за леви анархисти да съответстват на публичните изявления на „Тръмп“.

В жалбата на Мърфи се посочва, че и. д. министър на вътрешната сигурност Чад Улф му наредил в края на май „да прекрати всякакво разпространение на разузнавателни съобщения за руските опити за дезинформация“ без неговото одобрение. Улф заявил на Мърфи, че разузнавателните доклади трябва да бъдат задържани, защото не представят Тръмп в добра светлина. Служителят възразил срещу това, пише в неговата жалба.

Снимка: Reuters

Мърфи изтъква също, че му било разпоредено да отклони фокуса от Русия и да се насочи към Китай и Иран. На Мърфи освен това било наредено да омаловажава активността на белите супремасисти и да набляга на участието на леви групировки във вътрешните безредици, посочва „Ройтерс“.

Тръмп често омаловажава или отрича руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., за която се смята че е допринесла за неговата победа.

Снимка: btvnovinite.bg

Той подал две вътрешни жалби, в съответствие с правителствените разпоредби. След това служителят бил преназначен в друг отдел на министерството. В изложението си Мърфи пише, че Улф го уведомил, че е получил нареждането от съветника по националната сигурност в Белия дом Робърт О`Брайън.

Американското президентство и вътрешното министерство отрекоха обвиненията. Говорителят на Белия дом Сара Матюс заяви, че посланик О`Брайън никога не се е опитвал да диктува върху какви заплахи, за почтеността на изборите или върху която и да било друга тема, да се концентрира разузнавателната общност, а всяко противно внушение на недоволен бивш служител, за когото никога не е чувал, е лъжливо и клеветническо.

Снимка: Reuters

Министерството на вътрешната сигурност категорично отрече да има някаква истина твърденията на Мърфи. Представители на американската администрация казват, че Русия, Китай и Иран се опитват да повлияят на изхода от президентските избори през ноември.

Източник: БТА