Норвежкият крайнодесен депутат Кристиан Тюбринг-Геде номинира Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир. Поводът е приносът на президента на САЩ в нормализирането на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства.

„Като се очаква от други страни да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да е решаващо и да превърне Близкия Изток в регион на сътрудничество и просперитет“, пише норвежецът в писмото, с което предлага американеца за признанието.

„Мисля, че той е направил повече опити да въдвори мир между нации, отколкото повечето други номинирани за наградата за мир“, коментира още Тюбринг-Геде в интервю за „Фокс“.

Тръмп благодари за номинацията за наградата за 2021 г. с публикация в социалната мрежа „Туитър“.

Това не е първата номинация на американския президент за престижното отличие. През 2018 г. Тюбринг-Геде отново предложи Тръмп за наградата след срещата му с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур. На нея бяха обсъдени възможности за помирение между Северна и Южна Корея. 

Процедурата по номинирането за наградата не изисква много. Тя може да бъде извършена от всеки народен представител или държавен глава. Затова и за наградата за 2020 г. се борят 318 кандидати.

От норвежкия Нобелов комитет не могат да коментират номинираните. Според неговите правила тази информация трябва да остане в тайна 50 години. Предишни президенти, които са получавали Нобеловата награда за мир, обаче, са Удроу Уилсън през 1920 г., Джими Картър през 2002 г., Барак Обама през 2009 г., както и вицепрезидентът Ал Гор през 2007 г.