Израел и Обединените Арабски Емирства постигнаха днес историческа мирна сделка, която ще доведе до пълно нормализиране на дипломатическите отношения, съобщи Ройтерс. Очаква се Бенямин Нетаняху да даде пресконференция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в "Туитър", че Обединените арабски емирства и Израел са се споразумели да установят пълни дипломатически отношения като част от сделка за спиране на анексията на окупирани територии, които палестинците искат да бъдат част от бъдещата им държава, предаде Асошиейтед прес.

ОАЕ става първата държава от Залива, сключила подобно споразумение с Израел, и третата арабска страна, която има активни дипломатически отношения с еврейската държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: EPA

Тръмп публикува в профила си в "Туитър" съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ, в което се потвърждава сключването на сделката.

Това е рядка дипломатическа победа за американския лидер в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва Асошиейтед прес. Тя е постигната на фона на досегашния му неуспех да сложи край на войната в Афганистан и да гарантира мира между Израел и палестинците.

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха "историческо мирно споразумение", написа Тръмп в "Туитър". Това е "забележителен пробив", "историческо мирно споразумение между двама големи наши приятели", подчерта той.

Снимка: EPA

Публикацията на Тръмп беше споделена и от Бенямин Нетаняху. 

В свой туит принц Мохамед наблегна на споразумението да се спре анексията. „По време на разговор с президента Тръмп и премиера Нетаняху достигнахме до споразумение да се спре последващата анексия от Израел на палестински територии“, пише той. „ОАЕ и Израел се съгласиха да си съдействат в създаването на пътна карта за изграждане на двустранни отношения“, продължава принц Мохамед.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че днес е "исторически ден", в който е направена "решителна крачка към мира в Близкия изток.

Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредица от споразумения, които ще сложат край на 72 години на враждебност в региона", каза още Помпейо.

За Израел новината идва, след като години наред израелския премиер Бенямин Нетаняху се хвалеше, че еврейската държава има по-тесни отношения с някои арабски страни, отколкото се съобщава публично, отбелязва АП.

За ОАЕ обявената сделка допринася за подобряване на имиджа на страната на средище на толерантност в Близкия изток, въпреки че е управлявана от авторитарни лидери.

Снимка: EPA

За палестинците, които отдаван разчитат на подкрепата на арабските страни в борбата си за независимост, сделката е и победа, и разочарование.

Макар споразумението да предвижда спиране на израелските планове за анексия на територии, за които претендират палестинците, то бележи също така и неуспех за палестинските призиви към арабските правителства да не нормализират отношенията си с Израел, докато не бъде постигнато мирно споразумение, по силата на което да бъде създадена независима палестинска държава.

В съвместното изявление на САЩ, Израел и ОАЕ се казва, че техни делегации ще се срещнат през идните седмици, за да подпишат споразумения за директни полети, сделки в сферата на сигурността, телекомуникациите, туризма и здравеопазването.

Международни реакции

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш „приветства всяка инициатива, която цели установяването на мир и сигурност в Близкия Изток“, коментираха от организацията.

Британският премиер Борис Джонсън също приветства споразумението. „Решението на ОАЕ и Израел да нормализират отношенията си е изключително добра новина“, коментира Джонсън в „Туитър“. „Имах огромна надежда да не се случи анексирането на Западния бряг и днешното споразумение потвърждава отмяната на тези планове. Приветствам тази стъпка по пътя към по-мирен регион“, допълва още Джонсън.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси също приветства сделката между ОАЕ и Израел. „С огромен интерес и признателност прочетох общото изказване на САЩ, братята от ОАЕ и Израел относно спирането на израелската анексия на палестински земи. Ценя техните усилия да донесат просперитет и стабилност в региона ни“, написа той в „Туитър“.

Негативните реакции също не закъсняха. Лидерите на Хамас, които са смятани от Съединените щати, Израел и ЕС за терористична организация, заявиха, че споразумението не служи на палестинската кауза.

„Това е награда за израелската окупация и престъпления“, коментира говорителят на Хамас Хазем Куасем пред AFP.

Палестинският президент Махмуд Абас е свикал извънредна среща на властта относно сделката между Израел и ОАЕ.

Иран пък определиха историческата сделка като „срамна“.