Израел няма да пропусне „историческата възможност“ да разшири суверенитета си над части от Западни бряг, заяви премиерът Бенямин Нетаняху този понеделник, цитиран от „Ройтерс“. 

Нетаняху потвърди, че еврейската държава възнамерява да започне стъпки за анексиране на части от Западния бряг през юли 2020 г. в съответствие с коалиционното споразумение, подписано от неговата партия „Ликуд“ с лидера на „Кахол Лаван“ Бени Ганц. Съответното изявление направи ръководителят на кабинета по време на заседание на парламентарната фракция на „Ликуд“ в Кнесета. 

„По отношение на разпространението на суверенитета (над части от Западния бряг) имаме договорена дата – юли, и нямаме намерение да я променяме", заяви Нетаняху. Той отбеляза, че това е „историческа възможност“, предвидена от мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп и че не бива да се „пропуска“. 

На 17 май, преди церемонията по полагане на клетвата на 35-ото израелско правителство, сформирано от Нетаняху след изборите на 2 март, премиерът изрази мнение, че е време да се анексират еврейски селища на Западния бряг и долината на Йордан. 

Новият кабинет на Израел се формира въз основа на коалиционно споразумение между „Ликуд“ и „Кахол Лаван“. Одобреният от Кнесета документ позволява на правителството да започне да предприема стъпки за разширяване на суверенитета на части от Западния бряг в съответствие с плана на Тръмп след 1 юли 2020 г. 

На 19 май палестинският президент Махмуд Абас в отговор на изявленията на Нетаняху обяви прекратяването на всички споразумения с Израел и Съединените щати. 

През декември 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2334, с която изисква прекратяване на дейностите по отношение на израелски селища в окупираните територии. Израел отказа да се съобрази с разпоредбите на този документ.