Скандален във всеки един аспект е процесът срещу най-дълго управлявалия Израел политик – премиерът Бенямин Нетаняху. За първи път действащ министър-председател на израелската държава застава на подсъдимата скамейка и то заради корупционни престъпления. Хардлайнерът и неговите симпатизанти и съпартийци виждат в делото политическа атака, докато опозицията вижда в обвинителния акт потвърждение на твърденията си от години, че силният човек в Йерусалим е основен играч в недопустимо преплитане между власт, медии и едър бизнес.

Обвиненията са обособени в три групи, като сюжетите около тях вероятно биха прозвучали познато даже на тези, които не следят отблизо политическите процеси в Израел – от намесата на най-високо ниво във вестникарския пазар през поемането на „ръчен контрол“ на редакционната политика на водещ уебсайт до скъпите дарове, специално предназначени за премиера.

Случай 1000 и пурите

Първото производство (т.нар Случай 1000) засяга отношенията на Нетаняху с двама бизнесмени – холивудският продуцент Арнон Милхан и австралийският милиардер Джеймс Пакър.

Според главния прокурор Авичай Манделблит Нетаняху и жена му Сара са получавали различни подаръци от бизнесмените, сред които основно „кутии пури и кашони шампанско“. Общата стойност на даровете е около 200 000 долара. Обвинението твърди, че в замяна премиерът е действал в подкрепа на Милхан между 2011 г. и 2016 г.

Самият Нетаняху, очаквано, отрича и твърди, че подаръците са били просто приятелски жест.

Случай 2000 и вестниците

Второто производство (т.нар Случай 2000) е свързано с медийната група „Йедиот Ахронот“, която издава един от водещите вестници в страната, както и новинарския сайт YNet. Начело на компанията е Арнон Мозес, като се твърди, че в периода 2008 г. – 2014 г. той е провел серия срещи с премиера, на които Нетаняху е предложил да му помогне да затвърди доминиращата позиция на вестника.

В обвинителния акт се посочва, че министър-председателят е предложил законови промени, които да ограничат разпространението на масовия безплатен в.“Израел Хайом“, издаван от конкурентната компания на американеца Шелдън Аделсън. В замяна „Йедиот Ахронот“ трябвало да намали критичния си тон към властта.

Тезата на Нетеняху е, че нищо лошо не е било извършено, а спорните законови промени не просто не са влезли в сила, но даже са довели до разпад на управляващата коалиция през 2014 г.

Случай 4000 и телекомът

И последното производство (т.нар Случай 4000) е свързано с отношенията между Нетаняху и издател. В случая става дума за период, в който пряка отговорност на премиера бяха и комуникациите и съобщенията (2014 г. – 2017 г.).

Именно в тази си роля той е общувал с Шаул Елович, главния акционер на най-големия телеком на страната – „Безек“. Компанията е издател на новинарския уебсайт „Уала“.

Според прокуратурата в резултат на договорка между двамата, властите в Израел са взели ред решения, облагодетелстващи „Безек“. В същото време Елович е упражнявал натиск върху редакционната политика на „Уала“ с цел максимално да задоволи разнообразни искания на Нетаняху и семейството му. Твърди се, че премиерът буквално е поставил под контрол медията.

Нетаняху твърди, че всичко това е невярно и сайтът даже бил критичен към него, а всяко регулаторно решение по отношение на „Безек“ е било вземано след експертна оценка.

Сложна политическа ситуация

70-годишният Бенямин Нетаняху е постоянна величина в израелската политика от близо 3 десетилетия. С един премиерски мандат още през 1996 г. – 1999 г., той неизменно е начело на правителството от 2009 г. насам.

„При положение, че искате да свалите мен – един силен министър-председател от десницата, всичко е възможно“, заяви той преди началото на делото вчера. Нетаняху отказа да се оттегли от поста по време на делото, като в негова подкрепа партията „Ликуд“ свика протестни митинги, които полицията с кордон отдели от демонстрациите на опозицията.

Делото няма да започне скоро, посочват експерти. Следващото заседание е насрочено за 19 юни, но защитата вече обяви, че ще изисква „няколко месеца“, за да се подготви. Крайният резултат обаче може да е сериозен – обвиненията предвиждат между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Евентуална присъда би могла да разбие изключително крехкия баланс в управляващата коалиция в Израел. За да има правителство след няколко неуспешни опита, Бенямин Нетаняху и основният му политически опонент Бени Ганц се сменят на премиерския пост на 18 месеца, като докато единият управлява, другият е негов вицепремиер.

По материали от BBC News, NPR, Haaretz, Al-Jazeera