Заради ръста на заразени с „Омикрон“ на Острова, Франция на практика затвори границата си за хора, идващи от Великобритания.

След като обяви, че няма да допуска на територията си хора без основателна причина за пътуване, Франция намали валидността на антигенните и PCR тестове от 48 часа на 24 часа за пристигащите пътници от Великобритания до Франция.

Пътуващите от Великобритания за Франция ще трябва да се самоизолират в продължение на седем дни. Изолацията ще може да бъде отменена след 48 часа, ако направен във Франция тест, даде отрицателен резултат. Досега тези ограничения се прилагаха само за неваксинираните.

Въпреки че за основателна причина се приема транзитното премианване през Франция на европейски граждани, сред които са и българите, новите правила предизвикаха опашки от двете страни на Ламанша. Заради това, че ограничението не се отнася за транзитно преминаващи шофьори, криза с размерите на миналогодишната, когато хиляди бедстваха по границата, не се очертава.

От българското посолство в Лондон съобщиха, че са взели всички мерки и имат готовност да окажат съдействие на всеки българин, който не може да премине границата. За момента няма информация за такива.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!