Само за ден след въвеждането на новите ограничения срещу коронавируса в руската столица, по данни на на администрацията, приходите на ресторантите в Москва през първия са спаднали с поне 80%, съобщава ТАСС, цитирайки информация от завеждащия сферата на ресторантьорския бизнес Сергей Миронов.

„Максималният приход на ресторантите, включително работата на летните тераси, спрямо миналия понеделник е 20%“, казва Миронов.

Нови ограничения срещу разпространението на коронавируса бяха въведени в руската столица Москва в понеделник. От 28 юни само онези, които са ваксинирани срещу СOVID-19,  прекарали са инфекцията през последните шест месеца или които имат отрицателен тест, валиден в продължение на три дни, могат да посещават заведения за обществено хранене в Москва. На влизане те трябва да представят специален кю-ар код за имунизация или преболедуване.

В същото време летните градини и сезонните кафенета в Москва ще бъдат отворени до 12 юли за посетители без  кю-ар кодове.

Властите в Москва обмислят дали да не разширят тази система и тя да обхване също така обществения транспорт и магазините, но това няма да се случи в близко бъдеще, заяви завеждащият столичния департамент за търговия и услуги Алексей Немерюк в интервю за Първи канал.

По-рано през деня правителството на Москва одобри пакет от допълнителни мерки в подкрепа на предприятията за обществено хранене. Те ще получат отсрочка за плащане на лизингови вноски за III тримесечие на 2021 г. за помещения, наети от града, сроковете за плащане на лизингови плащания се отлагат до края на 2021 г. Също така фирмите за обществено хранене са включени в програмата за предоставяне на субсидии на малкия и средния бизнес.