Великобритания отвори отново временните болници, построени в началото на пандемията, и затвори основните училища в Лондон.

Това е част от бързото разпространение на много по-инфекциозния щам на коронавируса, предава „Ройтерс“.

С повече от 50 000 нови ежедневни случая на COVID-19 за последните четири дни, Националната здравна система заяви, че се подготвя за очакван прилив на пациенти и се нуждае от повече легла.

Съобщението идва само няколко дни, след като Кралската лондонска болница съобщи на служителите си по имейл, че вече е в „режим на бедствена медицина“ и не може да осигури критични грижи с висок стандарт.

Тъй като столицата е една от областите, най-силно засегната от новия щам, който е до 70% по-заразен, правителството също така реши да затвори всички основни училища в Лондон, като отмени решение, взето само преди два дни.

Временните болници „Найтингейл“ в конгресните центрове бяха построени от военните за броени дни. Те почти не бяха използвани, но останаха в готовност.

В сряда Уилямсън беше изложил план за отлагане на повторното отваряне на средните училища, но обяви отваряне на повечето начални училища, включително в голяма част от столицата, следващата седмица след коледната ваканция.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че промяната в последния момент ще предизвика хаос за родителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!