Израел води класацията по най-скоростна ваксинация срещу коронавирус. Страната използва високите технологии от отбраната в медицината.

Снимка: bTV

Броят на израелците, които са ваксинирани срещу коронавируса, достигна 1 милион в началото на годината. Властите започнаха кампанията по ваксинацията на 19 декември с имунизирането на 150 хиляди дневно.

Приоритет на властите е имунизирането на над 9 милиона души в здравния сектор и в рисковата група с придружаващи заболявания.

Снимка: bTV

В началото на пандемията над 2000 медици в Израел са инфектирани и това поставя въпроса как потенциалните преносители на вируса да бъдат диагностицирани дистанционно.

Снимка: bTV

В държавното предприятие за изработка на радари към израелска аерокосмическа индустрия вече имат внедрена иновация - радар, който сканира всичките жизнени показатели на пациента от дистанция.

"Това е един от радарите за наблюдение на границата, може да наблюдава жизнени показатели като сърцебиене, температура, състояние на белите дробове и начина на дишане. Вече е разположен в една от болниците за борба с COVID-19 в Израел и сега сме готови да снабдим и други болници. Има голям интерес по света, защото тази иновация дава възможност за проверка на повече жизнени показатели в сравнение с термокамерите. Честотата на дишането - вдишване и издишване и сканиране на дробовете - това е важно, за да се определи неговото състояние“, обясни Илан Бубли, регионален директор, ELTA.

Той добави, че това е безвредно, защото сигналът е по-слаб от излъчването на мобилен телефон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!