Броени дни, след като планираните за това лято Олимпийски игри в Токио бяха отложени, напрежението в Япония, породено от новия коронавирус, не спира да расте. Премиерът Шиндзо Абе се изправи пред силно обществено недоволство заради решението на правителството да предостави само по две маски за многократна употреба на всяко домакинство, разказва CNN

Очаква се те да бъдат изпратени до семействата по пощата до края на месеца.

Реакцията срещу министър-председателя предизвика подигравателни коментари и колажи в “Туитър” с хаштагове "Abe's mask"  и "Screw your two masks”.  

Особено популярен стана фотомонтаж, при който Абе е изобразен с две маски върху лицето му.

В социалните мрежи политиката му беше наречена “AbeNоmask policy”. С този хаштаг се разпространява и сатиричен мийм, което показва как известни анимационни герои споделят една маска с цялото си семейство.

Броят на заразените в Япония не спира да нараства - вече е над 2600, а починалите са 63. При население от близо 125 милиона души, страната е тествала досега само 30 000 от тях. За сравнение, съседна Южна Корея, където живеят около 51 милиона души, е направила близо 395 000 теста. 

Затова и много здравни експерти смятат, че е възможно в Япония да се създава фалшиво усещане за сигурност в борбата срещу COVID-19. На този фон има недостиг на защитни екипировки и маски, а едва от няколко дни е наложена забрана за влизане в страната на пътници от 73 държави. 

Засега правителството не обявява извънредно положение и не настоява хората да си стоят по домовете. Днес обаче губернаторът на Токио Юрико Койке обяви, че ситуацията става все по-сериозна и призова съгражданите си, които са близо 14 милиона, при възможност да работят дистанционно, да избягват барове, ресторанти и публични събития до 12 април.

До 6 май са затворени училища, музеи, зоологически градини. 

Смята се, че при разрастване на епидемията местната здравна система не би издържала. Японски медии твърдят, че в последните дни в някои болници е настъпила паника, след като изненадващо са засечени носители на вируса.

Пациентите не са били с ясно изразени симптоми и затова притесненията са, че може да са заразили както лекари, така и други пациенти. Едва вчера някои лечебни заведения са започнали да ограничават посещенията на външни хора. 

Безпокойство предизвикват и икономическите предизвикателства, с които се сблъсква Япония, особено заради отлагането на олимпиадата. Преди дни управляващите обещаха пакет от мерки в размер на 556 милиарда долара.

Много представители на свободни професии, сред които и свързани със сексуалната индустрия, не бяха включени в тези помощи, което предизвика вълна от недоволство. Секс бизнесът, развиван в по-бедните райони на Япония, отчита сериозни загуби заради липсата на клиенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!