Жертвите на смъртоносния коронавирус достигнаха 492-ма души. Над 24 хиляди и 500 са потвърдените случаи в общо 25 страни по света.

Въпреки това от Световната здравна организация успокояват, че не можем да говорим за пандемия.

Снимка: btvnovinite.bg

Хонконг налага 14-дневна карантина на всички, влизащи от континентален Китай. При все това, властите отказват да затворят изцяло границите със сушата въпреки искането и стачката на местните здравни работници.

Хонконгската авиокомпания помоли 27 хиляди свои служители да излязат в триседмичен неплатен отпуск. А от Световната здравна организация призовават да не се разпространяват фалшиви новини.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта е да спрем предаването на вируса, затова много страни прилагат мерки за ранно диагностициране, изолация и лечение. Ситуацията не е пандемия“, категорична е Силви Бриян, директор на "Глобални инфекции" към СЗО.

Властите в Япония блокираха 3700 души на борда на круизен кораб, след като се оказа, че 10-ма от пътниците са заразени с коронавируса. В следващите 14 дни всички ще трябва да останат на лайнера, закотвен край Йокохама. За същия срок в Макао затвориха всички казина.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг круизен кораб с 1800 души е задържан на док в Хонконг отново заради подозрения, че сред пътниците има носители на заразата.