Опозиционни партии в Италия призоваха за разпускането на крайнодесните партии в страната след появата на видеозаписи, на който се вижда как мъже отправят фашистки поздрави по време на митинг в Рим, предадоха световните агенции, цитирани то БТА.

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение (ИСД) – неофашистка партия, която вече не съществува.

Събитието бе посветено на 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти на улица в близост до централата в югоизточната част на Рим.

Двама от тях са били застреляни от въоръжени членове на предполагаеми крайнолеви организации, а третият е убит от полицията по време на размирици, станали малко след убийството на другите двама.

На видеозаписа от митинга в неделя се вижда как мъже, подредили се в редици, отправят фашистки поздрави и викат три пъти „Тук съм“, докато един от тях крещи „За всички загинали другари!“ – типичен възглас по време на неофашистки митинги.

Опозиционните партии в Италия заявиха, че подобни прояви на профашистки настроения са забранени и поискаха разследване.

Следвоенната конституция на Италия забранява възстановяването на разпуснатата Национална фашистка партия на Мусолини. Крайнодесните групи създадоха обаче организации с нови имена.

В младежките си години италианският премиер Джорджа Мелони е почитала Мусолини, но оттогава е променила позицията си, като през 2021 г. тя заяви, че в нейната партия „Италиянски братя“ няма място за носталгия по фашизма, расизма или антисемитизма.