Нови изисквания влизат в сила за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина, включително български граждани, съобщават от МВнР.

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който се посочва, че целта на пътуване е разрешена в съответствие със съществуващите ограничения.

Законово разрешените причини за международни пътувания включват: работa, образование, доброволчество, медицински причини или т.нар. compassionate grounds - действия, свързани с полагане на грижи за други лица, сватби, погребения и събития, свързани с тях.

Декларацията може да бъде изтеглена от правителствения сайт на този адрес: https://www.gov.uk/government/news/mandatory-form-for-international-travel-launched-to-prevent-illegal-trips.

От МВнР препоръчват да бъдат прочетени указанията в декларацията, както и информацията на намиращите се в нея интернет връзки към правителствения сайт ТУК.

Попълнената форма трябва да е изтеглена, подписана, разпечатана на хартия или изтеглена на дигитално устройство.

Превозвачите ще  проверяват попълнените формуляри преди качването или регистриране за пътуване - онлайн или на гише. На пътници без попълнена декларация може да им се откаже достъп до резервирания транспорт. Превозвачите също ще бъдат задължени да указват на своите уебсайтове, че формулярът трябва да бъде попълнен преди тръгване на път.