Литовската столица Вилнюс намери интересен начин как да използва своето летище, след като почти всички полети към града бяха отменени заради пандемията с новия коронавирус, съобщават „Евронюз“ и „Ройтерс“.

Снимка: Ройтерс

Аеропортът е превърнат в автокино със съдействието на Международния кинофестивал във  Вилнюс, който трябваше да се проведе през март, но бе отменен. Това е и един от начините да се ангажират служителите на кинофорума, за да могат да запазят работата си.

Първата прожекция се е провела на 29 април и с представянето на голям екран на наградения с „Оскар“ южнокорейски филм „Паразит“. Близо 150 коли със зрители са посетили събитието.

Снимка: Ройтерс

Предстои да бъдат прожектирани още ленти от отменения фестивал. Организаторите планират да прожектират всяка седмица филм от различна страна, като по този начин се прави препратка към темата с пътуванията и дават възможност на зрителите да се докоснат до далечни култури и дестинации.

Снимка: Ройтерс

„Искам да дам на хората усещането за пътуване, така че те да развълнуват от пътешествието чрез киното и филмите от различни краища на света“, казва директорът на Международният кинофестивал във Вилнюс Алгирдас Рамаска, един от инициаторите за създаването на автокиното.

Снимка: Ройтерс

„Мисля, че това е начин, бих казал хитър тийзър да се запази и отново повдигне желанието на хората да летят, да пътуват и да се наслаждават на авиацията. В такова необичайно време и извънредно положение ние се нуждаем от необичайни решения и аз мисля, че хората са уморени да стоят у дома в карантина и това е начин да се забавляват“, допълва директорът на летището Дейнюс Чуплис.

Прожекциите се организират при спазване на мерките за ограничаване на заразата. Във всеки автомобил може да има най-много двама зрители, а колите трябва да се паркират на 2 метра една от друга.