Преди месец един млад австриец разбуни духовете не само в страната си, но и в цял свят. След години по съдилищата в Австрия, той получи разрешение да се снима с гевгир на главата за шофьорската си книжка, като отговор на казуса със забрадените жени. Причината да поиска това беше, че религията му го повелява.

Нико Алм е човекът, който след 6 години съдебни битки, успя да се снима с гевгир за шофьорската си книжка. Всичко започва, когато мъжът отива да подаде документите си. "Видях брошура на гишето за подаване на документи за шофьорска книжка. Там пишеше, че нямам право да нося шапка на снимката, освен по религиозни причини. Аз казах, че вярвам в летящото спагети чудовище и ще нося гевгир, защото религията ми го изисква”, разказва Нико.

След няколко дни се връща, носейки нова снимка. „Носех гевгира на главата си, показах му и снимката, която бях приготвил - пак с гевгир, за да види, че съм сериозен. Но той нищо не каза и просто взе молбата. Няколко минути след като излязох от сградата, той ми се обади и каза, че трябва да донеса друга снимка, защото имало нещо на главата ми. Обясних му, че нося гевгир по религиозни причини, което е позволено, но той не прие аргументите ми”, спомня си младият мъж.

Нико обаче получава покана за среща от психолог, на която да се провери дали мъжът е вменяем. Той издържа теста и обяснява необичайното си желание. А то е далеч от ексцентричността.

„Всичко е до разделянето на църковна и светска власт. И в този смисъл не трябва да има никакви изключения за никого, независимо каква религия изповядва. В Австрия имаме 16 различни официално признати религии и те изпозлват определени привилегии. Другите съществуващи религии нямат този статус - така че става дума за дискриминация”, категоричен е Нико.

Държавата определя някои религии за официални и разделението между тях и неофициалните религии е казус в много държави. От една страна властта се опитва да остане неутрална като дава предимство на няколко вероизповедания, но от друга тя дискриминира тези, които нямат официален статус.

Нико определя себе като пастафарианец - последовател на пародийната "Църква на летящото спагети-чудовище", основана преди 9 години от американския физик Боби Хендерсън. Гевгирът е техният символ, а последователите на тази религия са атеисти и се наричат "пастафари". От италианската дума за спагети - "паста". Идеологията им е съвсем проста: борба против привилегиите на установените църкви.

„Вярата не е нещо, по което може да определяш хората. Тя е нещо лично, заради което човек не може да бъде дискриминиран, или да получава облаги”, убеден е австриецът.