Запорожката АЕЦ, която се намира в контролираната от Русия част от украинската Запорожска област, остана за няколко часа без електрозахранване, съобщи днес украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

Причината е, че последната останала електрозахранваща линия, която свързва централата с украинската енергийна мрежа, беше прекъсната, а малко по-късно възстановена. 

АЕЦ “Запорожие” бе окупирана от Русия през март 2022 г. и вече не произвежда електрическа енергия, но се нуждае от електрозахранване, за да охлажда един от четирите си реактора, който е оставен в състояние на "гореща консервация" и не е спрян напълно.

В изявление, публикувано от украинското министерство на енергетиката в "Телеграм", се казва, че една от електрическите линии, свързваща централата с украинската енергийна мрежа, е била прекъсната снощи, а последната такава линия с мощност 750 kW се е повредила в 2:31 ч. местно време.

"Това е осмото спиране на електрозахранването, което се случва и подобно нещо може да доведе до ядрена катастрофа", се посочва в изявлението.

Според министерството след прекъсването на електрозахранването на централата са се включили 20 резервни дизелови генератора, които са осигурили електричество за съоръжението.

Енергийното министерство посочи, че в 7:00 ч. местно време украински специалисти са възстановили работата на електрическата линия с мощност 750 kW, която сега отново захранва Запорожката АЕЦ с електричество.