Европейският съюз официално започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова днес. С този ход тези нестабилни бивши съветски републики тръгват по дългия път към членство, който Русия се опитва да блокира, предаде АФП.

Знаковият ход има за цел по-специално да изпрати вот на доверие в бъдещето на Украйна, тъй като Москва има инерция на бойното поле почти две години и половина след инвазията на Кремъл.

"Това са наистина исторически моменти. Украйна е и винаги ще бъде част от обединена Европа. Милиони украинци, а всъщност и поколения от нашия народ, осъществяват своята европейска мечта", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, когато 27-те държави от ЕС подписаха миналата седмица началото на преговорите.

Украйна - последвана от съседката си Молдова, подаде своите кандидатури за присъединяване към ЕС непосредствено след тоталното нападение на Русия през февруари 2022 г.

На пътя към членството ще застанат не само усилията на Русия за дестабилизация, но и резервираността на съмняващите се в ЕС, най-вече на Унгария.

Досега обаче Украйна - представена на разговорите от заместник министър-председателя Олга Стефанишина - е получила похвали за започването на редица реформи за ограничаване на подкупите и политическата намеса, дори и в условията на бушуваща война.