Започват действията, свързани с изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан, заяви генерал Скот Милър, командир на силите на САЩ в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Милър заяви, че действа в съответствие с разпорежданията на президента Джо Байдън за изтегляне на американските сили от Афганистан и за слагане на край на най-дългата война в историята на Съединените щати.

По-рано този месец Байдън заяви, че ще изтегли всички американски войници от Афганистан преди годишнината от атентатите на 11 септември срещу Световния търговски център и Пентагона през 2001 г.

Милър, командир на силите на САЩ и на оглавяваната от НАТО невоенна мисия "Решителна подкрепа", заяви, че чуждестранните сили ще продължат да взимат необходимите мерки за гарантиране на сигурността си по време на процеса по изтегляне и че ще продължат през това време да оказват подкрепа на афганистанските сили за сигурност.

Военните обекти и оборудване, използвани от чуждестранните сили в Афганистан, ще бъдат предадени на афганистанските сили за сигурност.