Автомобилният гигант „Фолксваген” се изправя пред германски съд по делото „Дизелгейт”, информира БГНЕС. Хиляди собственици на манипулирани дизелови автомобили поискаха обезщетение от компанията.

Около 450 хил. души са се присъединили към първото по рода си групово производство, след като през 2015 г. се разрази скандалът с измамите „Дизелгейт“.

Групата за правата на потребителите VZBV, представляваща ищците, казва, че германският автомобилен производител умишлено е навредил на купувачите, като е инсталирал софтуер за управление на двигателя, който позволява на превозните средства да замърсяват много повече на пътя, отколкото при лабораторни условия.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на „Фолксваген” Херберт Дийс получи обвинение за пазарни манипулации.

Германски юристи твърдят, че ако съдът намери доказателства в полза на ищците, няма да има незабавно изплащане на обезщетение. По-скоро всеки собственик, регистриран в процеса, ще трябва да търси индивидуално правата си.

Автомобилният гигант коментира, че окончателното решение би могло да се вземе най-рано през 2023 г., ако делото бъде обжалвано пред Федералния съд. След това отделните производства могат да отнемат поне още една година на първа инстанция.

Дотогава пазарната стойност на автомобилите може да спадне до незначителен размер, което прави изкупването по-евтино за фирмата.

От 2015 г., когато „Фолксваген” призна, че е манипулирал 11 млн. превозни средства по света, за да заблуди тестовете за емисии, скандалът е коствал на групата над 30 млрд. евро глоби, обезщетения и съдебни разходи.

По-голямата част от тази сума – 22 млрд. долара са отишли в САЩ, докато в Германия компанията досега е платил само 2,3 млрд. долара, разпределени в три глоби.