Американската авиокомпания "Юнайтед Еърлайнс започна да доставя ваксината срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания "Пфайзер", до складове в САЩ и в Европа, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл".

По данни на вестника, "Юнайтед Еърлайнс", в сътрудничество с "Пфайзер" е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия. По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от Федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.
Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания "БиоНТех“ и нейният американски партньор "Пфайзер" изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември.

По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано "БиоНТех“ и "Пфайзер" казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението й и че ефективността й е 95 процента.

Официалното одобрение на препарата може да стане най-рано в средата на декември, но много страни по света вече са подали заявки за доставка.

Във Великобритания например се очаква болниците да бъдат заредени с първата пратка на 7, 8 или 9 декември.

Стратегия за поетапно ваксиниране на населението разработват и в Испания, както и в съседна Румъния.

Същевременно Франция и Полша, които въведоха преди месец строги карантинни мерки, вече отварят търговските центрове и постепенно се връщат към нормалния начин на живот.