Започна годишната среща на Г-7. Тази година тя се провежда в английския курорт "Карбис бей".

Снимка: Reuters

Заради мерките срещу пандемията от COVID-19 това е първият присъствен форум на лидерите на Голямата седморка от две години насам. Сред основните теми в дневния ред са битката с коронавируса, глобалната икономика и отношенията с Русия и Китай.

Още вчера Съединените щати обещаха да подарят половин милиард дози ваксини на хората от бедните държави. Домакинът на срещата Борис Джонсън също потвърди ангажимента на седморката към Третия свят.

Снимка: Reuters

„Ще разполагаме с огромен брой допълнителни дози. Работим по този въпрос с останалите страни от Г-7. Смятам, че ще имаме колосален брой ваксини, които може да предоставим“, увери Джонсън.

Сложните отношения на Запада с Русия и с Китай ще бъдат тема не само на тридневната среща на Г-7, но и на НАТО през следващата седмица.

Снимка: Reuters

„Не можем да обсъждаме климатичните промени, докато и Китай не се присъедини към тези преговори. И се нуждаем да бъдем наясно с някои враждебни действия на Русия, като например кибератаките“, коментира британският външен министър Доминик Рааб.

Снимка: Reuters

С различни протестни акции в региона природозащитници призовават държавите с най-развито индустриално производство да положат повече усилия за опазване на околната среда.