В Ню Йорк беше открит съдебният процес срещу продуцента Харви Уайнстийн, обвинен в множество актове на сексуално насилие, предадоха световните агенции.

Облечен в тъмен костюм, бившият холивудски магнат пристигна малко след 9:00 часа местно време в съда в Манхатън, като се придвижваше с проходилка. Той се яви на първото изслушване по делото, което е възможно да продължи около шест седмици.

Около петнадесетина жени манифестираха пред съда, носейки плакати "Справедливост за пострадалите!".

Снимка: EPA

Сред протестиращите личаха знаменитости като актрисите Розана Аркет и Роуз Макгауън, които твърдят, че са станали жертви на сексуални посегателства от страна на Уайнстийн. Техните показания отпаднаха поради давност.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе сред най-могъщите продуценти в Холивуд. Той отрича обвинението, че е изнасилил две жени в Ню Йорк. Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение - сексуално нападение, той е заплашен от доживотен затвор.

Снимка: EPA

Общо над 80 жени обвиняват Уайнстийн в сексуално насилие. Тези обвинения създадоха и укрепиха движението #Аз също, в което стотици жени публично обвиняват влиятелни мъже в бизнеса, политиката, медиите и развлекателната индустрия в сексуален тормоз.

Уайнстийн твърди, че ако е имал сексуални контакти, те винаги са били по взаимно съгласие.

Във вторник се очаква да започне подбор на съдебните заседатели.

Джуда Енгелмайер, говорител на бившия филмов магнат, съобщи миналата седмица, че двете жени, чиито обвинения са в основата на делото, са имали дългогодишни отношения с Уайнстийн.