Нови сблъсъци между полиция и мигранти във френския град Кале. В понеделник започна разрушаването на части от „Джунглата”.

Някои от бараките бяха опожарени през изминалата нощ, предаде Франс прес.

Снимка: Reuters

Работниците на компания, на която властите възложиха да разруши южната част на лагера, превърнал се в най-големия бидонвил във Франция, тази сутрин влязоха с булдозер, а полицаите на място предупреждаваха мигрантите да напуснат района.

Снимка: Reuters

Малко преди това голям брой полицаи с тридесетина превозни средства, се разположиха в района, за да осигурят безопасността на работниците. В понеделник, когато започна разчистването на лагера, се стигна до сблъсъци между полицията и мигранти, подкрепени от правозащитни активисти. Вчера ситуацията остана напрегната, но без съществени изблици на насилие.

През изминалата нощ десетина самоделни бараки в южната част на "Джунглата" бяха запалени.

Южната част на "Джунглата" е обитавана от 800 -1000 мигранти по данни на френското правителство, но според правозащитни сдружения те са близо 3500.

В целия лагер според различни източници живеят в тежки условия между 3700 и 7000 мигранти, главно сирийци, афганистанци и суданци, които се стремят да влязат във Великобритания.

Снимка: Reuters