Започна най-голямата стачка в историята на британските здравни служби. Десетки хиляди медицински сестри и служители от спешната помощ не отидоха на работа. Те настояват за по-високи заплати.

Здравните работници настояват за повишаване на заплащането, така че то да отрази най-високото ниво на инфлацията във Великобритания от четири десетилетия насам. 

Снимка: EPA

Правителството твърди, че не може да си позволи това и че повишение за заплатите ще предизвика допълнителен скок на цените, което пък ще доведе до скок и на лихвите, и на ипотечните плащания. 

Спорът за заплащането оказва допълнителен натиск върху държавната Национална здравна служба, която само за миналата година са напуснали 25 000 медицински сестри. 

Снимка: EPA

В най-голямата стачка в 75-годишната история на службата днес и утре протестират сестрите, служителите на Спешната помощ няма да се явят на работа и в петък, а физиотерапевтите – в четвъртък. Очаква се тази седмица да има най-много сътресения в работата на здравната система от нейното основаване досега.