Докато у нас предстои въвеждането на по-строги мерки чрез затваряне на заведения, училища и молове, Западна Европа започва постепенно отваряне.

Франция разхлабва противоепидемичните мерки. Новината съобщи президентът Еманюел Макрон в специално телевизионно обръщение. Отварянето ще протече на три етапа през следващите два месеца, обясни френският президент.

„От тази събота сутрин ще се случат няколко промени. Първо, разходките и физическите дейности на открито ще бъдат разрешени в радиус от 20 км от дома и с продължителност от три часа. Религиозните събития отново ще бъдат позволени при строг лимит от 30 души", обяви Макрон.

Ще бъдат отворени и магазините при стриктни хигиенни мерки. От 15 декември карантината ще бъде отменена и хората ще имат възможност да пътуват.

Вечерният час обаче ще остане в сила, а ресторантите ще останат затворени дори и на Коледа. Те ще заработят отново на 20 януари, ако епидемичната обстановка го позволи.

Четирите нации в Обединеното кралство се разбраха да разхлабят ограниченията за Коледа и да позволят събирането на до три семейства на закрито за пет дни. Карантината в Англия ще бъде вдигната следващата седмица, а отделните региони ще запазят определени рестрикции според скалата на зараза, обявена от премиера Борис Джонсън.

Операта в Барселона отново отвори врати с открита репетиция на вердиевата „Травиата“. Присъствието на публика според организаторите е символичен знак на протест срещу новите рестрикции, ограничаващи броя на зрителите, които могат да присъстват в залата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!