За пет години война в затворите в Сирия са починали над 17 700 души, а режимът масово използва изтезания като изгаряния с вряла вода, изнасилвания и дори екзекуции с ток. Това се казва в доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, цитиран от АФП.

Мъченията в затворите са „общо правило и се прилагат системно към всеки цивилен, заподозрян, че е противник на режима“, добавя в доклада си организацията, осъждайки тези „престъпления срещу човечеството“.

Най-малко 17 723 затворници са починали зад решетките от началото на войната през март 2011 г., което прави по над 300 смъртни случая на месец, сочат данните на „Амнести“. Според правозащитната организация обаче реално загиналите са много повече с оглед десетките хиляди безследно изчезнали.

Организацията е събрала 65 свидетелства на бивши затворници на разузнавателните служби на режима и от военния затвор „Сайдная“ край Дамаск.

Бяхме третирани като животни. Видях кръв да тече като река“, споделя един от тях – Самер.

Затвора „Сайдная“ край Дамаск
Снимка: Enex

Саид, борец срещу режима в Дамаск, твърди, че е бил изнасилен пред очите на баща си с „електрическа палка“, докато висял окачен за едната си ръка и с вързани очи.

Омар разказва, че надзирател накарал двама мъже да се съблекат и заповядал на единия да изнасили другия под заплахата от смърт, ако не се подчини.

Четвърти говори за това как „вентилацията спряла да работи и седмина души се задушили“ в претъпкания затвор.

Бивши затворници споделят, че са яли костилки от маслини и обелки от портокал, за да не умрат от глад.

Според Салам, лежал две години в „Сайдная“,  веднъж „надзирателите пребили до смърт треньор по кунгфу и петима други затворници“, след което нанесли побой на още 14 души и до седмица всички те починали. „Виждаше се как от килията им тече кръв“, казва той.

Затвора „Сайдная“ край Дамаск
Снимка: Enex

В „Сайдная“ през зимата е много студено, а там държат затворниците със седмици в подземни килии, без одеяла, сочи докладът.

Броят на жертвите на войната в Сирия надхвърля 290 хил. души, добавя АФП.

За затвора „Сайдная“ се знае малко. Познати са няколко кадри отвън, но не и отвътре. С помощта на бивши затворници специалисти създадоха триизмерен компютърен модел сградата, вижте го във видеото:

Използвани са материали на БТА