Стотици пътници на круизния лайнер „Викинг Орион“ не могат да слязат от кораба вече повече от седмица и са пропуснали няколко спирки, част от програмата на круиза. Нито едно пристанище в Нова Зеландия или Австралия не е дало разрешение за спиране на лайнера поради натрупване на микроорганизми, растения и гъбички по корпуса на кораба.

„Викинг Орион“ напуска Уелингтън в Нова Зеландия на 26 декември, пише Би Би Си. 

Първо на лайнера е отказано влизане в новозеландските пристанища Крайстчърч и Дънидин, а след това на „Викинг Орион“ е отказано и в австралийските пристанища Хобарт и Аделаида.

Професионални водолази се притекоха на помощ на лайнера и почистиха корпуса на кораба от микроорганизми и растения. Биологичното замърсяване е опасно, тъй като в него могат да се появят чужди за дадена екосистема микроорганизми, растения и водорасли, които на свой ред могат да унищожат или сериозно да променят екосистемата, в която са попаднали.

Круизният кораб превозва около 800 пътници, предимно американски туристи.

Организаторите на круиза се извиниха на пътниците за това, че лайнерът не е направил планираните спирки. Днес стана ясно, че пасажерите ще бъдат компенсирани.

„Викинг“ потвърди пред Ройтерс, че всички гости ще получат ваучер, равен на сумата, която вече са платили, за да го използват при бъдещи пътувания.

Билетите за 15-дневен круиз от Окланд до Сидни, заминаващ на 10 януари, варират от 6066 щатски долара, пише уебсайтът на „Викинг“.