Въоръжено нападение в магазин на „Епъл“ в центъра на Амстердам се превърна шестчасова заложническа криза, преди похитителят да бъде заловен от полицията.

Заложникът е бил 44- годишен българин,а според полицията неговото поведение е предотвратило по-сериозна ситуация.  

Полицията е получила сигнал за обира в магазина около 18:40 ч. българско време във вторник. Районът около сградата е бил отцепен. 

Снимка: Reuters

Кадри от мястото на събитието, споделени в социалните мрежи, показват как нападателят заплашва невъоръжено лице с оръжие. Свидетели съобщават, че са чули изстрели.

Полицията помоли гражданите да не излъчват видеа на живо от мястото на обира социалните мрежи, защото по този начин предупреждават похитителят за тяхното местоположение.

Десетки хора са успели да избягат от магазина невредими още в началото на заложническата криза, съобщиха местни медии. Полицията не даде информация за точния им брой. 

За да пусне последния си заложник, похитителят е искал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той е заплашвал, че ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще се самовзриви. Похитителят е 27-годишен мъж от Амстердам, който е работил като доставчик за верига магазини и бил познат на полицията заради други криминални прояви. 

Нападателят е бил обезвреден, след като напуснал сградата, за да последва мъж, когото преди това държал на мушка, но в даден момент той успял да избяга, съобщи полицията.

За да обезвреди похитителят, полицаите го блъскат с една от служебните си коли, докато бяга. Това става ясно от съобщение на органите на реда в "Туитър". На място е бил докаран и робот, който да провери дали мъжът наистина носи със себе си експлозиви. Не се съобщава обаче дали са били открити взривни устройства.

Снимка: EPA

Освободеният заложник в момента е в безопасност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!