Нападател държа почти 10 часа заложници в синагога в в град Коливил в щата Тексас. Заложниците вече са освободени и са здрави, съобщи губернаторът на щата Грег Абът, предадоха световните агенции.

Според телевизия Ей Би Си заложниците са били четирима, в това число и равинът. Един от тях беше освободен по-рано през деня.

Малко преди да бъде съобщена новината за освобождаването на заложниците, тътен и звук, наподобяващ на стрелба с автоматично оръжие се чу от синагогата. Полицейският началник на Коливил Майкъл Милър потвърди, че членове на екипа на ФБР по спасяване на заложници са атакували сградата след освобождаването на първия заложник.

Заподозреният за заложническата криза е мъртъв. Докато е бил в синагогата, нападателят говорил за религия и настоявал да разговаря по телефона със сестра си. Той казал на няколко пъти, че не иска да види как някои ще бъде наранен и че вярвал, че той самият ще умре.

Всичко това се чуло, докато религиозната служба в синагогата се излъчвала на живо по Фейсбук. После излъчването спряло. Нападателят твърдял, че носел взривни устройства. Той казал, че е брат на Афия Сидики, осъдена за тероризъм в САЩ и изтърпяваща присъда от 86 години затвор в център за затворници със здравни и психически проблеми в щата Тексас.

Сидики бе осъдена за опит за убийството на американски военни през 2010 г. и заподозряна за връзки с Ал Каид

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!