Стрелба до синагога разтърси източногерманския град Хале. Два души са загинали. Има ранени и един задържан. Няма данни за пострадали българи, съобщи министреството на външните работи. Нападението е извършено по време на Йом Кипур (Денят на изкуплението – голям еврейски празник). 

Две места са атакувани в Хале - синагогата и дюнерджийница. Нападателите са носили бронежилетки, каски и са били облечени в камуфлажни униформи.

Снимка: btvnovinite.bg

По обяд неизвестен извършител хвърля граната в двора на еврейските гробища и започва да стреля с автомат пред близката синагога, в която е имало около 100 души. Съобщава се поне за две жертви.

Любителско видео запечатва един от стрелците. Свидетели описват мъж в камофлажна униформа, който се прецелва в дюнерджийница.

„Мъжът влезе в дюнерджийницата и веднага забелязах, че нещо не е наред. Носеше каска и оръжие. Изведнъж хвърли нещо, което приличаше на граната, но се удари във вратата.  Тогава той вдигна оръжието и започна да стреля по магазина. Клиентите - около 5-6 човека, и аз започнахме да се крием и да бягаме. мъжът зад мен почина. Аз се скрих в тоалетната, където се заключих. После чух, че навън пак се стреляше и имаше викове”, разказва свидетелят Конрад Рьослер. 

Снимка: Ройтерс

Следва преследване и още престрелки с полицията в съседни селища.

„Извършителят бяга с автомобил. Полицията успя да засече колата и един от заподозрените е задържан”, казва говоритеялт на полицията в Хале Ралф Карлщет.

Специалните части откриват ранен таксиметров шофьор. Подозренията са за подбуди с крайнодесен екстремизъм.

Стрелбата се случва само два дни след инцидента в Лимбург, където камион се вряза в спрели на светофар автомобили. В Лайпциг, който е на около 40 км от Хале, също е обявено най-високо ниво на мерки за сигурност.

В града днес се отбелязват 30 години от мирните протести в ГДР и сред официалните гости е президента Щайнмайер. Тази вечер е планирано голямо шествие и бдение на открито.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Хале в Германия, съобщават от МВнР. Посолството ни в Берлин е във връзка с германските власти и при необходимост е готово да окаже съдействие.