Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни от Западните Балкани по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат отговорността си и да следват процеса на реформи. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след онлайн среща на министрите на външните работи от Берлинския процес, предаде "Фокус". 

Тя подчерта, че за Европейския съюз не е добре да бъдат внасяни външни проблеми. Захариева изтъкна,  че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти, са начинът са се гарантира регионалната стабилност. 

Преди дни от българското външно министерство съобщиха, че България е уведомила Европейската комисия (ЕК), че не е в състояние да приеме предложената рамка за преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС).

„Сега добросъседството и солидарността са нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус. За съжаление, и от криза на сигурността предвид ужасните терористични атаки, които се случиха във Виена, Ница, Париж и други места по света“, посочи българският министър на външните работи.

Според нея ЕС е потвърдил ангажимента си към региона, като Западните Балкани са включени в Плана за възстановяване на Европа.

„ЕС мобилизира за шестте страни повече от 3,3 млрд. евро за борбата с коронавирус и за възстановяване на региона. Същото направи България", отбеляза Захариева. Тя припомни, че България е помогнала с хуманитарна помощ, предпазни материали, медицински средства, както и на много граждани на съседните страни да се завърнат и от чужбина по родните си места.