Кола от кортежа на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум претърпя катастрофа, съобщи в изявление нейният екип, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

При катастрофата има един загинал и няколко ранени, но автомобилът на Шейнбаум не е пострадал.

Шейнбаум е спряла, за да помогне на ранените, които са били извозени с линейки в болница. Катастрофата е станала на кръстовище на излизане от град Монклова, щата Коауилам пише БТА.

Шейнбаум е пътувала за Монтерей за среща с нейния ментор и настоящ президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според кмета на Монклова - Марио Алберто Давила, колата от кортежа на Шейнбаум "се е движила с превишена скорост".

Снимка: Ройтерс

"Дълбоко съжаляваме за смъртта на един човек в другата кола", посочи в изявление екипът на Шейнбаум.

61-годишната Шейнбаум е първата жена президент на Мексико. Тя е бивша кметица на столицата и учен климатолог, която е част от екип удостоен с Нобелова награда за изследвания, свързани с климатичните промени.

Снимка: Ройтерс

Шейнбаум има български корени по майчина линия. Нейните баба и дядо са български евреи и емигрират от Пловдив през 40-те години на миналия век.

На президентските избори в Мексико, които се проведоха в началото на юни, Клаудия Шейнбаум успя да събере над 58% от гласовете срещу кандидатката на консервативната партия Сочитъл Галвес.

Снимка: Reuters

Очаква се да встъпи в длъжност на 1 октомври. Заедно с президентския вот в страната се проведоха и парламентарни, и местни избори, които преминаха при голяма избирателна активност.

Кампанията в Мексико беше белязана и с много насилие и война между наркокартелите. 38 кандидати бях убити. До жертви се стигна и в деня на вота.