Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за МИА относно по-нататъшните стъпки за разрешаване на спора със София.

Премиерът подчерта, че комуникацията с България продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия.

Заев е категоричен, че правителството му е стабилно и няма да има предсрочни избори въпреки призивите на опозицията.

"Доверието на мнозинството от гражданите, което те дадоха на политиките на това правителство, се дължи на решителното намерение за разрешаване на всички въпроси, включително и на този с България. Нека Мицкоски погледне в собствения си двор, нека помисли и нека си отговори - кой е този, който е нормално и логично да подаде оставка след толкова много изборни поражения", каза премиерът на Северна Македония.

Заев очаква след новогодишните празници специалният представител Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да продължат комуникацията, за да намерят решение.

"В такива моменти на предизвикателство, трябва да покажем европейски ценности. Диалог вместо конфликт. Смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Съвместен успех вместо споделен неуспех. И ние, и българската страна имаме задължение да осигурим на македонските и българските граждани европейско бъдеще, но с уважение към европейските ценности", каза Заев.

По думите му Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия, но всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС.

Премиерът на Северна Македония подчерта, че с неодобрението на рамката за преговори Северна Македония ще загуби ценно време, но най-големият губещ е Европейския съюз.

Междувременно външният министър на Северна Македония Буяр Османи е изпратил предложение платформа за тристранно сътрудничество между Северна Македония, България и Албания до своите колеги в тези страни.

„Инициатива 8“, както е наречена платформата, има за цел ускоряване на инфраструктурни, енергийни и комуникационни инвестиционни проекти по „Коридор №8“, изграждане на политическа платформа за насърчаване на взаимното сътрудничество, засилване на политическия, икономическия, свързания със сигурността, културния и социалния обмен.

По материали от БТА и БГНЕС