„С подписването на Преспанския договор се открива пътя за по-доброто бъдеще на македонските граждани, за изхвърляне на кошмарите от миналото. Създават се условия за политическа стабилност на Балканите, за свързаност със съседните държави, за икономически подем и за един нов модел на интеграция. Този договор сложи край на незавършения мир на Балканите”.

Това каза македонският премиер Зоран Заев на икономически форум в град Велес по повод ратифицирането на Преспанския договор от страна на Гърция и неговото официално влизане в сила, пише БГНЕС.

"С изпълнението на договора печелят гражданите на двете държави, но и целия регион. Печелят и противниците му, защото идва време за просперитет, мир и приятелство", каза още Заев.

"Разрешихме спор, за който ни твърдяха, че е нерешим. С моя приятел Ципрас миналото лято постигнахме споразумение. Нашите екипи, ръководени от външните ни министри, стигнаха до пълна откритост - всяка една страна трябва да даде нещо, за да може всеки да спечели повече от това, което е дал”, каза още македонският премиер.

От днес тръгваме с още по-голяма сила за сближаване на гражданите и народите на двете страни. Няма повече да гледаме на бъдещето като на фатална съдба, а като общ път на приятелство и ценности, които произлизат от европейското семейство", каза Зоран Заев.