Със 153 гласа „за”, 146 „против” и един „въздържал се” гръцкият парламент ратифицира договора за името на Македония.

Споразумението подкрепиха 145 депутати от СИРИЗА плюс още осем народни представители. За да бъде ратифициран договорът, беше достатъчно мнозинството в гръцкия парламент да гласува „за”. Преди вота обаче премиерът Алексис Ципрас постави цел – минимум 151 гласа.

„Преспанският договор е историческа стъпка не само за двете страни, но и за по-широкия регион и за цяла Европа. Защото той установява отношения на приятелство, сътрудничество и стабилност в обстановка на постоянна дестабилизация по целия свят. Ратификацията е патриотическа задача. И мнозинството в парламента ще отговори позитивно на тази задача, оставяйки настрана политическите различия и тесните партийни интереси”, посочи Ципрас преди гласуването.

Снимка: Reuters

С ратифицирането на Преспанското споразумение, което беше подписано между Атина и Скопие на 17 юни, се отваря пътят на Македония към членство в НАТО, а на по-късен етап и към Европейския съюз.

След като стана ясно решението на парламента в Атина, премиерът на Македония Зоран Заев написа във „Фейсбук”: „Честито, прятелю мой Алексис Ципрас, заедно с нашите народи постигнахме историческа победа. Нека Договорът от Преспа бъде вечен, нека са вечни мирът и прогресът на Балканите и в Европа”.

„Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване. Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега, казва Борисов”, написа българският премиер Бойко Борисов. 

По силата на споразумението Република Македония ще промени името си на Република Северна Македония. Конституционните промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец.