„Не ни трябва Европейският съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прах, отнесен от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев при посещение в град Ресен, коментирайки спора с България и европейската перспектива на страната, съобщават местни медии.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са „приятели и стратегически партньори“, но подчерта, че „решението е наше и ние трябва да го вземем“.

Премиерът на Северна Македония обаче каза, че все още е оптимист за намиране на решение на спора с България. Въпреки че страната ни отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

„Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение“, подчерта Заев.

По неговите думи Северна Македония е постигнала договори с Гърция и България, защитавайки своята идентичност и език, и подчерта, че не съществува договор, който да казва на гражданите как да се самоопределят и какъв език да говорят.

„В края на краищата това е европейска ценност. Радвам се, че България признава, че няма проблем с тези въпроси. Искат утвърждаване на корените. Ще ги утвърдим и корените, но по европейски начин", каза Заев.

Премиерът посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както „целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история“.

„Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение“, каза Заев.

Той допълни, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

„Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца“, добави Заев.