Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази сутрин от полицията.

Разпитът е във връзка с разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г.

Саркози се намира в централата на органите, които се занимават с борба с корупцията. Той не е арестуван, задържан е за 48 часа и едва след това ще стане ясно дали има конкретно обвинение към него.

Причината за разпита е подозрение за нелегално финансиране на кандидатпрезидентските кампании през 2007 г. и може би и 2012 г.

Източникът на финансирането е не друг, а лично бившият либийски диктатор Кадафи. Сега трябва да стане ясно имало ли обещание за финансиране, били ли са изплатени парите или поне част от тях и ако да, по какви канали са минали.

И най-важното – каква е ролята на Саркози във всеки етап от сключването и реализирането на тази сделка.

Много е важно сега дали либийските власти ще сътрудничат на френското разследване. Тази афера може да се окаже сред най-сериозните политически и финансови скандали във Франция от много години. 

Контекст

Малко преди Арабската пролет, през 2011 г. синът на Кадафи Сейф ал-Ислам заяви в телевизионно интервю, че Либия е финансирала щедро кампанията на Саркози.

По-късно и ливански бизнесмен призна, че е донесъл в Париж 5 милиона долара в куфар.

Според запознати със случая евентуално тайно финансиране на кампанията с либийски пари вероятно е част от мащабна сделка с Джамахирията за доставка на френски оръжия и ядрено оборудване. През юли същата година тогавашната първа дама Сесилия Саркози лично съпроводи българските медицински сестри от затвора им в Бенгази до София. 

Снимка: Reuters

Затоплените отношения между Триполи и Париж обаче рязко се променят през март 2011 г. Тогава Кадафи заяви, че "тежка тайна" го свързва със Саркози. Няколко дни след това Франция е сред водачите на международната коалиция, създадена официално, за да спаси цивилното население от масово избиване в Бенгази. Ударите срещу Либия приключват през октомври 2011 г., няколко дни след смъртта на Кадафи.

През 2012 г. за първи път френско издание публикува либийски документ с обещание за финансиране на кандидат-президентската кампания на Саркози на стойност 50 милиона евро. Тогава започва разследване. Днешното задържане на Саркози за 48 часа подсказва за сериозен обрат в него и - вероятно - нови доказателства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!