Шведската полиция съобщи, че е задържала мъж в Северен Стокхолм във връзка с нападението с камион в столицата този следобед.

Той е идентифициран.

Мъжът е имал леки наранявания.

По-рано тази вечер властите разпространиха снимка на лице, което издирват във връзка с атаката. 

Задържаният отговаря на описанието на издирвания, „което означава, че имаме конкретен интерес към него във връзка с провежданото разследване“, съобщи на пресконференция Ян Евенсон от регионалната полиция.

Снимка: Reuters

Власите не отхвърлят възможността и други нападатели да са замесени в атентата.

Позовавайки се на свои неназовани източници, местният вестник „Афтонбладет“ твърди, че задържаният е поел отговорност за атаката.

Засега полицията отказва да коментира тези съобщения.

Кадри от мястото на ареста:

Същевременно властите ограничиха движението по моста, свързващ Швеция и Дания, а мерките за сигурност по границите са завишени.

Около 16 ч. шофьор на откраднат камион се вряза в пешеходци на известна търговска улица в Стокхолм.

Загинаха трима души, а неколцина бяха ранени. Ройтерс съобщава, че впоследствие още един ранен е починал в болница, а други 15 са хоспитализирани. Деветима от пострадалите са в тежко състояние.

Властите определиха нападението като терористичен акт.

В социалните медии се появи видео, за което се твърди, че е от нападението. От кадрите става ясно, че камионът се движи със скорост доста по-висока от първоначално обявената 50 – 60 км/ч:

„Това, от което най-много се страхувахме, се случи. Това, което сполетя Берлин, Париж, Брюксел, сега застигна и Стокхолм. Призовавам всички към бдителност и сдържаност, защото в такъв момент, целта на терористите е да всяват страх“, каза министърът на вътрешните работи на Швеция Андес Ягеман.

Международната общност осъди атаката и изрази солидарност с поредния европейски град, жертва на тероризма.