ЛГБТК двойките в Япония не могат свободно да заявят любовта си и да сключат законен брак. Островната държава е единственият член на Г7 – групата от икономически развити страни (с Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция), който не признава еднополовите бракове или не предоставя правна защита на ЛГБТК хората въпреки проучванията, показващи обществена подкрепа, и съдебните решения, които считат позицията ѝ за противоконституционна.

ЛГТБК хората имат полова идентичност или сексуалност, различната от така наречената "нормативна".

Влюбените хомосексуални двойки в Япония понякога се снимат, като застават и пред обективите на професионални фотографи. Те празнуват специалната си връзка, като обличат традиционни кимона и модерни официални облекла за сложни „сватбени фотосесии“.

Стигма в семействата

Но специалните им кадри често остават скрити от консервативното общество в страната. Много от ЛГБТК хората споделят, че са изправени пред предразсъдъци и стигма - дори в собствените им семейства.

Снимка: Ройтерс

Екип на Ройтерс прекарва осем месеца в документиране на такива „сватби“ - в студио Onestyle в Токио и в съседния град Йокохама.

Двойките разговарят с Ройтерс и позволяват снимките им да бъдат направени и разпространени при условие, че самоличността им остане защитена. Те се опасяват, че могат да бъдат изправени пред дискриминация.

„Не всички - като моите родители или приятели, знаят за нашата връзка. Решихме, че ще бъде хубаво, ако можем да си оставим осезаем спомен само за нас двете“, споделя 40-годишна офис служителка, която позира със своята 35-годишна партньорка.

Двете обличат красиви сватбени рокли в студио в Йокохама през ноември. Тя споделя, че са имали затруднения да намерят професионално място, което да заснеме двойка от един и същи пол.

Двете жени застават пред обектива на камерата в деня, в който подават заявление за сключване на споразумение за партньорство с местния съвет.

Снимка: Ройтерс

Ограничени права

Въпреки че стотици общини в Япония, обхващащи повече от 80% от населението, позволяват на двойки от един и същи пол да сключват споразумения за партньорство, техните права остават ограничени.

Партньорите не могат да наследяват имуществото на другия или да имат родителски права върху децата на другия. Дори правото на посещение на любимия в лечебно заведение не е гарантирано.

Снимка: Ройтерс

 

Консервативното правителство миналата година се бори да приеме закон, предназначен да се справи с дискриминацията срещу ЛГТБК групите.

53-годишен офис служител, който се облича за сватбена фотосесия с 45-годишния си партньор в параклис в Йокохама, коментира че отношението към нетрадиционните двойки се променя, но обществото все още не е „наваксало“ в приемствеността си.

Снимка: Ройтерс

"Един ден ще бъде толкова често срещано явление"

„Не знам кога ще се случи, но мисля, че един ден ще бъде толкова често срещано явление, че дори няма нужда да използваме термини като ЛГТБК“, коментира „младоженецът“ в студиото.

Студиото Onestyle е създадено през 2015 г. Около 2000 двойки годишно застават пред обективите на професионалните му фотоапарати. 5% от влюбените са представители на ЛГТБК общността, посочва основателят на Onestyle Нацуе Икеда.

Снимка: Ройтерс

„Снимките ще бъдат нашето съкровище“, казва 32-годишна жена, която е графичен дизайнер.

Със своя 33-годишен партньор - трансджендър мъж, посещават студиото в Токио през август миналата година.

„Дори да бъдем наранявани чрез онлайн коментари всеки ден, вече имаме снимки, които ни карат да се чувстваме по-добре“, казва тя.

Разлика във възгледите на поколенията

Въпреки че някои проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от респондентите подкрепят легализирането на еднополовите бракове, има ясна разлика във възгледите на различните поколения.

Според проучване на Fuji TV, направено миналата година, 91,4% от респондентите, които са в края на тийнейджърството и началото на 20-те си години, подкрепят еднополовите бракове.

При хората на 70 или повече години по-малко от половината от запитаните одобряват съюза между хомосексуални двойки.

„Майка ми ми каза, че би искала да излизам с мъж и да имам бебе“

„Майка ми ми каза, че би искала да излизам с мъж и да имам бебе“, казва 27-годишна офис служителка, която организира сватбената си фотосесия в традиционна градина в Йокохама през март с 31-годишната си партньорка, която е старша медицинска сестра.

 

„Баба ми ме предупреди да не казвам на баща ми и на други роднини, че излизам с жена, защото щели да ме помислят за перверзна“, споделя 27-годишната жена.

Дойката носи кимона и изработени по поръчка брачни халки, в които е вплетено ДНК-то на другия.

„Така се случи, че човекът, в когото естествено се влюбих, беше от същия пол. Може би е нормално да има хора, които не разбират тази любов. Не се и опитвам да ги принуждавам да я разберат“, коментира офис служителката.

Някои двойки споделят, че са били приети от членове на семействата си.

„Баща ми изпитваше отвращение към еднополовите двойки"

„Баща ми изпитваше отвращение към еднополовите двойки. Бях много изнервена, когато трябваше да му кажа за съвместния си живот с жена. Когато го направих обаче, той го прие без колебание“, казва 33-годишна японка, която работи в сектора на услугите.

Двойката казва, че ще даде сватбените си снимки, направени в Токио през ноември, на родителите си като подарък, а също така ще ги покажат и на приятелите си.

Бавна промяна

В Япония настъпват промени, макар и бавно. Изправена пред натиск у дома и в чужбина, Япония прие законодателство миналата година, което има за цел да насърчи разбирането на ЛГТБК общността.

Езикът в текста обаче беше смекчен от първоначалния законопроект заради отпор от страна на консервативни законодатели в управляващата Либерално-демократическа партия. А критиците казват, че текстовете не са гаранции за правата на човека.

В забележително решение от март висш съд в страната заявява, че забраната на еднополовите бракове в Япония е противоконституционна. Решението е обжалвано пред Върховния съд.

По-долните съдилища също издават противоречиви присъди. Един окръжен съд определя забраната за конституционна, но според други в различна степен тя е противоконституционна.

През май тази година японски град регистрира еднополова двойка като партньори на един и същи адрес - необичайна стъпка, приветствана от мъжете като "новаторска" в страна, в която няма равенство на браковете.

В Япония всеки регистрира адреса си при местните власти, а 38-годишният Кейта Мацуура разказва пред АФП, че е бил регистриран отделно от партньора си Ютаро Фуджияма, въпреки че са живели заедно.

Когато двамата се преместили в Омура, в южната част на Нагасаки, те заявили на градските власти, че искат да бъдат регистрирани заедно, както би било при брачна двойка.

Първоначално градските власти предложили да регистрират Фуджияма като роднина на Мацуура, но след обсъждания се съгласили този да го регистрират като съпруг.