Остава по-малко от седмица до решаващото гласуване за президент на Франция. Сегашният държавен глава Никола Саркози, който се бори за втори мандат, призова за по-строго защитени граници и по-силна национална идентичност. Той обвини левите, че са прекалено меки в предложенията си за политиката по решаващи за страната проблеми.

Саркози изостава от ляво-центристкия кандидат Франсоа Оланд с 10 пункта преди вота на 6 май. Посланието на настоящия президент беше насочено най-вече към онези почти 20% крайнодесни избиратели, чиято подкрепа може да му завоюва втори мандат.

В реч в южния град Тулуза, който беше разтърсен от изблик на насилие от страна на радикален ислямист през март, консерваторът Саркози използва думата "граница" десетки пъти и наблегна, че любовта към родната страна не трябва да бъде бъркана с "опасна националистическа идеология".

"Без граници няма нация, няма република, няма цивилизация. Границите разделят вашата територия от чуждата", заяви Саркози пред около 10 000 свои привърженици.