Около 60 хиляди мюсюлмани рохинги избягаха от Мианмар в Бангладеш за последните осем дни, заявиха от агенцията за бежанците на ООН, цитирани от АФП.

„Предполагаемият им брой е 58 600 към днешна дата, според различни агенции. Той ще продължи да нараства“, заяви говорителят на агенцията Вивиан Тан.

Снимка: Reuters

Бягството им беше предизвикано от поредица нападения от мюсюлмански въстаници срещу силите за сигурност в северния мианмански щат Рахин.

Правителството на Мианмар съобщи, че заради насилието, продължаващо вече цяла седмица, е евакуирало от щата най-малко 4000 души, които не са мюсюлмани. Общо 98 души загинаха от петък досега в сблъсъците между силите на реда и рохингите, посочва Ройтерс и отбелязва, че сблъсъците все повече приличат на бунт.

Рохингите са смятани за чужденци в Мианмар, въпреки че живеят в страната от поколения. Те нямат достъп до трудовия пазар, до образователната и медицинската система и засилването на будисткия национализъм подхранва враждебността към тях. 

Отношението на предимно будистка Мианмар към наброяващите около 1,1 млн. рохинги, изповядващи исляма, е голямо предизвикателство пред ръководителя на гражданското правителство на Мианма Аун Сан Су Чжи. Критици на Запад я обвиняват, че тя не надига глас в подкрепа на религиозното малцинство, което отдавна е изложено на репресии, посочи Ройтерс.

Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че смъртта на стотици мюсюлмански бунтовници рохинги в Мианмар през последната седмица представлява "геноцид", насочен срещу мюсюлманските общности в региона, предаде Ройтерс.

По последни официални данни близо 400 души са загинали в сраженията.