Море от скандиращи почти голи мъже, които се блъскат, придвижвайки се към светилището. Викат: „Хайде, хайде“. Фестивалът на голото тяло – нещо, което почти не се е променило през последните 1250 години. Той се провежда в Централна Япония, предава Би Би Си.

Снимка: Reuters

Това, което се е променило, е, че за първи път в него участваха жени. Седем групи взеха участие в ритуала, за който се твърди, че прогонва злите духове и в който участниците се молят за щастие.

Въпреки името му, участниците не са голи. Много жени бяха облечени с „хапи“ - туники до бедрата и къси панталони, които обикновено се носят на японските фестивали, въпреки че мъжете носеха само набедреници, подобни на тези, които носят борците сумо.

Снимка: Reuters

Жените не са част от голямата битка и бързането на мъжете към светилището, или катеренето един над друг, за да „мъжкото божество“ – мъж, избран от светилището. Докосването му, според традицията, е за прогонване на злите духове.

Участието им е историческо в Япония, която миналата година беше класирана на 125-о от 146 държави от Световния икономически форум в доклада, измерващ равенството между половете.