Ритуалът Somin-sai в Япония, по-известен като фестивал на голите мъже, се проведе за последен път тази година на 18 февруари.

Снимка: Getty Images

По традиция при почти минусови температури мъже, носещи само бели превръзки на кръста, се борят помежду си, за да получат талисман.

Спазва се, за да има изобилна реколта, просперитет, добро здраве и плодородие. Твърди се, че събитието се провежда повече от 1000 години в уединен храм в североизточната префектура Ивате.

В социалните мрежи организаторите на фестивала признаха, че не са успели да намерят достатъчно желаещи млади участници. За по-възрастните ритуалът може да бъде опасен за здравето.

Снимка: Getty Images

Населението на Япония е в постоянен спад от икономическия бум през 80-те години на миналия век. Страната е с коефициент на раждаемост от 1,3, далеч под коефициента от 2,1, необходим за поддържане на равновесие между младото и възрастното население.

Смъртните случаи изпреварват ражданията в Япония повече от десетилетие, което представлява нарастващ проблем за лидерите на четвъртата по големина икономика в света.

Снимка: Getty Images

Япония е изправена пред проблема с нарастващо възрастно население и намаляваща работна сила. Това я изправя пред предизвикателството да финансира все по-трудно изплащането на  пенсии и разходите за здравеопазване, които са по-значителни при застаряващо население.

Фестивалът Somin-sai се провеждаше ежегодно на седмия ден от лунната Нова година. Той привличаше много туристи в района и носеше добри приходи на местните жители.