Учени откриха „Омикрон“ и сред дивите животни. През декември и януари изследователи от САЩ идентифицираха около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“.

Това е първото доказателство, че този вариант на коронавируса се разпространява и сред животните, съобщава Business Insider.

Заразените елени живеят в окръг Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където животните са близо до хората - те живеят в паркове и се разхождат свободно.

В действителност обаче географското разпространение на щама може да бъде неограничено. В САЩ има около 30 милиона елени от тази порода.

Други щамове на коронавируса са открити при котки, кучета, порове, норки, прасета, зайци и други животни, които са се заразили от хора. Така например, по данни на Министерството на земеделието на страната, в 15 американски щата масово са заразени с другите щамове на COVID-19 споменатите белоопашати елени.

Учените се опасяват, че елените и другите животни могат да се превърнат в "резервоари" на коронавируса, дори след като COVID-19 стане ендемичен за хората, подобно на грипа.

В най-лошия случай вирусът може да еволюира и мутира при северните елени, след което да се разпространи сред хората като по-смъртоносен вариант, но това развитие е малко вероятно, уверяват изследователите.