След 6-годишна пауза и на фона на сериозен публичен дебат, в САЩ отново беше екзекутирана жена. Лиза Монтгомъри получи смъртоносна инжекция в затвора "Тере Хот" в щата Индиана, където се намира и единствената действаща камера за екзекуции на осъдени на федерално ниво.

Изпълнението на наказанието беше насрочено за 12 януари 2021 г., но назначеният от президента Доналд Тръмп съдия Джеймз Хенлън спря временно изпълнението на смъртната присъда на 52-годишната Монтгомъри и поиска допълнително изслушване по случая. Причината – защитата на жената твърди, че тя е психично болна и е била сериозно малтретирана като дете.

В крайна сметка адвокатите не успяха да докажат убедително това и животът на осъдената беше отнет.

Монтгомъри се превърна в първата жена от близо 70 години насам с изпълнена смъртна присъда на федерално ниво. Има обаче щати, в чиито законодателства все още фигурира най-тежкото наказание и то е прилагано спрямо жени и в по-ново време. Последната такава смъртна присъда беше тази на Кели Рене Гайсенданър в Джорджия, която също беше умъртвена с инжекция през 2015 г.

Десетки други жени в щатски затвори ги очаква същото наказание.

Каква е историята?

Случаят „Монтгомъри“ е един от най-обсъжданите през последните години отвъд Океана. Той може да се окаже и повратна точка в борбата между демократи и републиканци за премахване на смъртното наказание в страната.

Снимка: Reuters

През 2004 г. Лиза Монтгомъри се запознава в интернет с 23-годишната и бременна в последния месец Боби Джо Стинет. Боби Джо и семейството ѝ живеят в Мисури, а в дома си имат ферма за отглеждане на кученца. Лиза Монтгомъри се свързва с Боби Джо, за да си купи от нея домашен любимец.

Когато Монтгомъри пристига в дома на Боби Джо изведнъж губи разсъдък. Удушава бременната Боби Джо с кабел от телефон. След това ѝ реже корема, вади бебето от утробата, и го отвлича в щата Канзас където живее и където по-късно е открита от полицията. Пред разследващите детективи, Монтгомъри казва, че детето на Боби Джо, което по чудо оцелява, всъщност е нейно собствено.

Кошмар от люлката до гроба

По време на следствието се оказва, че Лиза Монтгомъри е с повредена психика още от най-ранна възраст. Майка ѝ била алкохолик с тежка наркозависимост докато е била бременна с нея.

Също така още от най-ранна възраст Монтгомъри е била пребивана и насилвана сексуално. Приятелите на втория ѝ баща са я насилвали групово, уринирали са върху нея, гаврили са се с нея.

Снимка: Reuters

Кошмарите на Лиза Монтгомъри продължават и по-късно. На 18 години е оженена насила за своя доведен брат. Има няколко деца от него, но побоищата и насилието над нея не спират. Една от медицинските хипотези е, че заради травмите може да е получила увреждане на мозъка, което води до безконтролна агресия.

Лиза Монтгомъри става алкохолик. Изпада в тежки психически състояния, в които не може да се контролира и губи сетивност.

През 2008 г. съдебно жури, което не е било напълно запознато с психическите отклонения и физическия и сексуален тормоз, на който Лиза Монтгомъри е била подложена през целия ѝ живот, я осъжда на смърт. За отмяна на смъртната ѝ присъда и замяната ѝ с доживотна се застъпват не само хора и хуманитарни организации от САЩ, но дори и експерти по човешките права от ООН.

Като се има предвид взривоопасния климат в Съединените щати в момента и оставащите няколко дни преди встъпването в длъжност на новия президент на Джо Байдън, вероятността Лиза Монтгомъри да бъде помилвана стана много малка.

Смъртна присъда на федерално ниво

През последните 17 години имаше мораториум върху изпълнението на смъртните присъди на федерално ниво в Съединените щати. Но през 2019 г администрацията на президента Тръмп възобнови изпълняването им.

Снимка: Reuters

От месец юли 2020 г. до днес изпълнени 10 смъртни присъди. За 14 и 15 януари 2021 са предвидени изпълненията на още две смъртни наказания за убиеца на двама убийци - Кори Джонсън (7 жертви) и Дъстин Хигс (3 жертви). Те обаче бяха отложени, тъй като и двамата затворници дадоха положителни проби за коронавирус.

Веднага, след като стана ясно, че демократите печелят изборите в Джорджия, сенаторът от Чикаго Дик Дърбин заяви че подготвя законопроект за премахване на смъртното наказание на федерално ниво в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!