Иран може да бъде изключен от олимпийското движение заради екзекуцията чрез обесване на състезателя по борба Навид Афкари. Действията на властите в Техеран предизвикаха остра реакция и призив от движението Global Athlete, включващо спортисти от цял свят, Иран да бъде отстранен от МОК (Международния олимпийски комитет).

Екзекуцията на Афкари бе извършена вчера в затвора "Аделбад". 27-годишният бивш национал бе осъден на смърт, след като бе признат за виновен за убийство чрез намушкване на охранител от държавната компания за водоснабдяване и канализация - Хасан Тюркман. Деянието е от 2018 г., по време на протестите срещу шиитския теократичен режим.

Освен Навид Афкари, осъдени са и братята му Вахид и Хабиб - съответно на 54 и 27 години затвор.

Според агенция Associated Press, от която се позовават на изтекъл аудиозапис от затвора, Навид е бил измъчван и принуден да се признае за виновен, въпреки че не е извършител на престъплението.

В Иран, а и по света, имаше кампания за помилване на Афкари, като дори президентът на САЩ Доналд Тръмп използва профила си в "Туитър", за да помоли властите в Техеран борецът да бъде помилван. Това направи и президентът на МОК Томас Бах с писмо до върховния водач на Иран Али Хаменей. Призивите обаче бяха пренебрегнати.