В малко село в източната част на Индия изобретателен учител превръща стените на къщите в черни дъски, а пътищата в класни стаи. По този начин се опитва да преодолее изоставането в обучението, причинено от продължителното спиране на учебните занятия в страната заради пандемията от COVID-19, предаде „Ройтерс“.

Снимка: Ройтерс

34-годишният Дип Нараян Найак през последната година рисува черни дъски по стените на къщите и преподава на децата по улиците. Местното училище е затворено, откакто през март 2020 г. в Индия са наложени строги COVID ограничения.

Снимка: Ройтерс

Младият учител преподава на около 60 ученици всичко - от популярни детски стихове до значението на маските и миенето на ръцете, а благодарните жители на селото го наричат "Учителят на улицата".

От август месец училищата в цялата страна постепенно започват да отварят отново. Някои епидемиолози и социолози призовават за пълното им отваряне, за да се предотврати по-нататъшната загуба на знания при децата.

Снимка: Ройтерс

Нaяк каза, че се притеснява, че учениците му ще се отдалечат от образователната система, ако не продължат с уроци в класната стая.

Снимка: Ройтерс

"Виждах деца, които се разхождаха из селото, водеха добитък на паша и исках да се уверя, че обучението им не спира", казва той пред „Ройтерс“.