Остават часове преди да стане ясно, дали Северна Македония ще получи покана за преговори за еврочленство на утрешното заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург. 

Междувременно в Скопие заседава смесената комисия по историческите въпроси, която още през лятото блокира, заради спора чий е идеологът на ВМРО Гоце Делчев. Андрей Ляпчев е  друга историческа личност, която също е свързана с ВМРО, но за нея все още няма спорове.

В Охрид още помнят крилатата фраза на българския министър-председател Андрей Ляпчев. Той казваше „Со кротце, со благо, и со малко кютек”.

Снимка: btvnovinite.bg

Яким Каневчев след дни ще навърши 80 години и пази паметта на Ляпчев, макар че никога не го е виждал. Роденият в Ресен влиятелен български политик му се пада чичо.

„Аз на всички казвам, че той ми е род и се гордея с него и много българи, големци, директори, политици, които чуят, че съм род с Ляпчев, ръка ми целуват”, казва Яким Каневчев.

Той ни разказва, че учи четиримата си внуци да не влизат във вражда с българите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-важното е да са приятели с българите. Аз съм в сърцето си за България, македонец съм, но обичам българите”, твърди още Каневчев.

Очаква се премиерът на Северна Македония Зоран Заев да се срещне с македонските историци от смесената комисия, които трябва да намерят общ език с българската страна, така че да преодолеят блокажа по темата Гоце Делчев, който започна още през лятото.

Ефективната работа на комисията и придържане към историческата истина е едно от условията на България за подкрепа на Северна Македония по пътя й към Европа.